Τα ταξίδια των βιβλίων

Η συνάντηση με ένα βιβλίο, αφημένο διακριτικά σε ένα καφενείο, καφετέρια, στάση ή κάθισμα λεωφορείου, στον σταθμό του μετρό, σε κάποιο ταχυφαγείο ή οπουδήποτε αλλού μπορεί κανείς να φανταστεί, προξενεί ένα παράξενο συναίσθημα, ειδικά για ’κείνους που χρόνια τώρα συγκεντρώνουν βιβλία υπομονετικά με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους και διαμορφώνουν την προσωπική τους βιβλιοθήκη.

Η αξία ενός βιβλίου, δεν βρίσκεται μόνο στο κόστος της αγοράς του ή στην τρέχουσα εμπορική του αξία, αλλά επίσης στο περιεχόμενο και σε όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που σχετίζονται με την απόκτησή του. Μοιάζει γι’ αυτό παράξενο με την πρώτη ματιά και δύσκολο να δεχτεί κανείς, πώς κάποιος αφήνει, εγκαταλείπει θα έλεγα, ένα βιβλίο.

Μια τέτοια συνάντηση σε βάζει σε σκέψεις και στον πειρασμό να το πάρεις στα χέρια σου, να το δεις καλύτερα, να το ανοίξεις, εντέλει να το κρατήσεις, να το εντάξεις και αυτό ανάμεσα στα άλλα, τα διαβασμένα και τα αδιάβαστα δικά σου βιβλία. Όμως νοιώθεις άβολα, είναι η αβεβαιότητα για τον λόγο ύπαρξης του βιβλίου εκεί που βρέθηκε, είναι το ενδεχόμενο να ξεχάστηκε από κάποιον που πιθανόν να το αναζητήσει, είναι τα αδιάκριτα μάτια που τα νοιώθεις να είναι στραμμένα πάνω σου, ή νομίζεις πως σε κοιτούν ήδη επιτιμητικά έχοντας προεξοφλήσει την τελική σου απόφαση: να το κρατήσεις.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά, εξαιρετικά πολλά, εγκαταλελειμμένα βιβλία, καλύτερα βιβλιοθήκες ολόκληρες, που ακολουθούν τους νόμους της φυσικής φθοράς στις αποθήκες και στα υπόγεια των παλαιοβιβλιοπωλείων. Αρκεί μια βόλτα στο Μοναστηράκι για του λόγου το αληθές. Ακόμη περισσότερα βρίσκονται στοιβαγμένα στις βιβλιοθήκες (δημόσιες, δημοτικές και πανεπιστημιακές), άλλα αγορασμένα και άλλα δωρισμένα, πολλά χωρίς καν να έχουν ανοιχθεί τα φύλλα τους από τότε που τυπώθηκαν και άλλα με εμφανείς τις πληγές από την επέλαση των «βαρβάρων», με κατεστραμμένη στάχωση, σκισμένα φύλλα, αποσπασμένα τυπογραφικά φύλλα και φωτογραφίες (ο σύντομος τρόπος της τήρησης σημειώσεων που ανθούσε άλλοτε (ίσως και σήμερα) ιδιαίτερα στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες).

Όμως τα αφημένα κάπου βιβλία, δεν είναι όλα ίδια. Σίγουρα πολλά από αυτά έχουν πεταχτεί και άλλα είτε έχουν ξεχαστεί είτε έπαψαν πλέον να ενδιαφέρουν τους κτήτορές τους. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία βιβλίων. Είναι εκείνα που συνειδητά αφέθηκαν εκεί για να τα αγκαλιάσεις, να τα ξεφυλλίσεις, να τα διαβάσεις και να τα αφήσεις κάπου επίσης διακριτικά για τον επόμενο αναγνώστη.

Αν ποτέ βρήκατε, έτσι «τυχαία», ένα βιβλίο αφημένο κάπου, κάντε τον κόπο να ανοίξετε το εξώφυλλό του, ίσως μόλις συναντήσατε ένα από τα βιβλία που κυκλοφορούν ελεύθερα στον κόσμο, και φέρουν την αυτοκόλλητη πρόσκληση να τα πάρετε. Το βιβλίο που έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου με ενημερώνει: «I’m not lost… I’m on a journey!». Με καλεί να το πάρω για τρεις λόγους: «3 Reasons to pick me up. It’s fun! It’s free! It’s serendipity in action!» και με παρακαλεί: «Please don’t leave me here. You’ll wonder what might have been… maybe not now, but soon, and for the rest of your life». Είναι ένα από τα χιλιάδες βιβλία που έχουν καταγραφεί στο bookcrossing και έχουν απελευθερωθεί από τους κατόχους τους, αφού προηγουμένως καταγράφτηκαν στη σελίδα http://www.bookcrossing.com/  και απόκτησαν ταυτότητα, έναν μοναδικό αριθμό, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη διαδρομή τους.

Το Book Crossing είναι ένα κίνημα πολιτών που ξεκίνησε από την Αμερική το 2001 και τα μέλη του αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων. Η ελληνική κοινότητα των Book-Crossers αριθμεί 5.000 περίπου μέλη που, πέρα από τις διαδικτυακές συναντήσεις και τις αναζητήσεις βιβλίων και την ανάγνωση, συναντιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. 

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.bookcrossing.com/

http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=1559

http://inspirationpage.wordpress.com/2011/03/02/bookcrossing-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD/

http://www.skai.gr/news/culture/article/144032/ta-vivlia-taxideuoun/

Πηγή φωτογραφίας:

 http://www.bookcrossing.com/howto?step=2