Εναλλακτικές βιβλιοθήκες

Η βιβλιοθήκη χωρίς σύνορα και αυστηρά χρονικά πλαίσια δανεισμού είναι μια ιδέα που διαδίδεται όλο και περισσότερο. Για μια παγκόσμια βιβλιοθήκη κάνει λόγο η κεντρική ιστοσελίδα του book-crossing, καλώντας τους επισκέπτες να απελευθερώσουν τα βιβλία τους.

Η ιδέα της εναλλακτικής δανειστικής βιβλιοθήκης ανήκει σε δύο νέους αρχιτέκτονες, την Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και τον Ελευθέριο Αμπατζή, οι οποίοι κατορθώνουν κυριολεκτικά να βγάλουν τις βιβλιοθήκες στον δρόμο. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι τα βιβλία δεν πρέπει να μένουν στα ράφια των βιβλιοθηκών αλλά να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από περισσότερα άτομα. Η ιδέα θυμίζει το book-crossing, με τη διαφορά ότι τώρα τα βιβλία έχουν τη δική τους προσωρινή στέγη, τοποθετούνται στα ράφια μιας βιβλιοθήκης, από την οποία οι αναγνώστες μπορούν να διαλέξουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν και να τα επιστρέψουν όποτε θέλουν.

Η βιβλιοθήκη έχει διαστάσεις 80Χ80 εκατοστά και ύψος 2 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη από σίδερο και τεχνητό γυαλί, αυτοφωτιζόμενη, αφού στην οροφή της έχει τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό πάνελ, και η χωρητικότητα της φτάνει τα 350 βιβλία, ενώ είναι ανοιχτή και προσβάσιμη από τις τέσσερις πλευρές της. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, οι βασικές αρχές του σχεδιασμού της επικεντρώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, στην αισθητική της προσέγγιση, και στη μέγιστη εξοικονόμηση χώρου για την τοποθέτηση και έκθεση των βιβλίων.

Από τη στιγμή τη σύλληψης της ιδέας μέχρι και την υλοποίησή της πέρασαν έξι μήνες. Οι δύο αρχιτέκτονες αναζήτησαν χορηγούς, οι οποίοι ανέλαβαν τα έξοδα κατασκευής, και έναν δήμο για να τη φιλοξενήσει. Αυτός ήταν ο δήμος Κηφισιάς. Η βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε στη διασταύρωση των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου, ένα κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο και εγκαινιάστηκε το Σάββατο 9 Ιουνίου, παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Γ. Χιωτάκη.

Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή και προσβάσιμη όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Η συντήρηση και η ανατροφοδότησή της είναι μέλημα των ίδιων των πολιτών. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και να το επιστρέψει μετά από ένα χρονικό διάστημα. Η συλλογή της ανανεώνεται καθημερινά. Κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο κάθε επισκέπτης ή αναγνώστης μπορεί παράλληλα να είναι και δωρητής.

Η εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη είναι ένα πείραμα, του οποίου περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Η ιδέα της επέκτασής της τόσο στον δήμο Κηφισιάς, όσο και σε άλλους δήμους φαντάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι όμως ακόμη νωρίς, αφού βασικός παράγοντας για την επιτυχία της είναι η ανταπόκριση του κοινού.

Πηγές:

Μία εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη στην Κηφισιά, Νooz.gr, δημοσίευση 7.6.2012. http://www.nooz.gr/entertainment/mia-enallaktiki-daneistiki-vivlio8iki

Εγκαίνια της εναλλακτικής δανειστικής βιβλιοθήκης στην Κηφισιά, εφημ. Εξπρές, 9.6.2012, http://www.express.gr/news/ellada/612694oz_20120609612694.php3