Να τα κάψουμε τα βιβλία;

Να τα κάψουμε τα βιβλία ή να τα σώσουμε; Αυτό ήταν το δίλημμα που απασχόλησε τους δημότες του Troy στο Michigan των ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση των δημοτικών αρχών της πόλης να κλείσουν τη βιβλιοθήκη. Οι λόγοι γνωστοί: Δεν υπήρχαν χρήματα για τη συντήρηση της βιβλιοθήκης. Ο μόνος τρόπος για τη διατήρησή της ήταν να εγκριθεί από τους δημότες, σε τοπικό δημοψήφισμα, μια αύξηση κατά 0,7% στα δημοτικά τέλη, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη βιβλιοθήκη. Οι οπαδοί όμως του Tea Party, κατ’ αρχήν ενάντιοι σε κάθε είδος φόρου, επιδόθηκαν σε μια μεγάλη καμπάνια μετατρέποντας το ερώτημα από το αν ήθελαν τη βιβλιοθήκη, στο αν ήθελαν να αυξηθούν οι φόροι τους.

Οι φίλοι της βιβλιοθήκης ζήτησαν από τη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett/Arc Worldwide να τους βοηθήσει κι εκείνη κατέληξε με μια αιρετική πρόταση: Δεν θέλουμε τη βιβλιοθήκη; Ωραία λοιπόν, ας τα κάψουμε τα βιβλία. Ας τα κάψουμε κι ας το γιορτάσουμε με ένα μεγάλο πάρτι. Άρχισαν να τυπώνουν αφίσες για τη μέρα και την ώρα του πάρτι όπου θα καίγονταν τα βιβλία, άνοιξαν λογαριασμό στο facebook, το ανακοίνωσαν στα ραδιόφωνα και στην τοπική τηλεόραση, τύπωσαν διαφημιστικά μπλουζάκια και άρχισαν να αναζητούν τη μουσική μπάντα που θα έπαιζε στο μεγάλο πάρτι, όπου θα καίγονταν οι τόμοι της βιβλιοθήκης.

Γρήγορα φούντωσαν οι αντιδράσεις ενάντια στους παρανοϊκούς που ήθελαν να κάψουν τα βιβλία. Η πρόσκληση στο υποτιθέμενο πάρτι, ήταν ένας τρόπος για να επανέλθει η συζήτηση από τους φόρους στο αρχικό της θέμα: στη βιβλιοθήκη. Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι, όταν ψηφίζει για να κλείσει μια βιβλιοθήκη, είναι σαν να ψηφίζει να καούν τα βιβλία. Το θέμα έλαβε διαστάσεις και τελικά στο δημοψήφισμα, στο οποίο η συμμετοχή ήταν 342% πάνω από το αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της βιβλιοθήκης (και υπέρ της φορολογικής επιβάρυνσης για χάρη της).

Η διαφημιστική εκστρατεία, χάρη στην οποία σώθηκε η δημόσια βιβλιοθήκη του Troy, έλαβε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία της κοινωνικής διαφήμισης στα εφετινά Effie Awards στις ΗΠΑ -τον διεθνή θεσμό στον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ που βραβεύει την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργική έκφραση μιας επικοινωνιακής καμπάνιας.

Στην Ελλάδα, οι δημόσιες, οι δημοτικές, οι σχολικές βιβλιοθήκες επίσης απειλούνται. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ ίδιοι: λείπουν τα χρήματα για τη συντήρησή τους. Οι βιβλιοθήκες, άλλωστε, και τα αρχεία είναι παντού τα πρώτα θύματα των μέτρων λιτότητας. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην Ελλάδα, όπου η βιβλιοθήκη δεν είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα αναγνωστήρια των μεγάλων βιβλιοθηκών μας, στους επισκέπτες τους και στην ημερήσια διακίνηση βιβλίων. Αρκεί να θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την περασμένη σχολική χρονιά το ζήτημα των σχολικών βιβλιοθηκών των Υπουργείο Παιδείας (βλ. παλαιότερο άρθρο). Όμως αυτός δεν είναι λόγος για να εγκαταλειφθούν οι βιβλιοθήκες στην τύχη τους. Η απόφαση των δημοτών του Troy δηλώνει ότι αν πραγματικά θεωρούμε ως αγαθό την ύπαρξη και τη λειτουργία βιβλιοθηκών, ίσως ήλθε η ώρα να ξεχάσουμε το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να δώσουμε από εκείνο που έχουμε για να τις κρατήσουμε ανοικτές. Και επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, ας διαθέσει εθελοντικά ο καθένας μας χρόνο, διάθεση, εμπειρία και γνώσεις, σε μια ομαδική συνεργασία για το συλλογικό καλό.

Πηγές:

__, «ΗΠΑ: Να κάψουμε τα βιβλία; Οχι ευχαριστώ! Εξυπνη καμπάνια έσωσε δημόσια βιβλιοθήκη στο Μίσιγκαν», Το Βήμα, δημοσίευση 21.6.2012 http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=463375&h1=true

http://vimeo.com/35758683

http://www.dailykos.com/story/2012/06/17/1100854/-How-a-Book-Burning-Party-Saved-the-Library

Advertisements