To eat or not to eat ή εδώδιμα βιβλία

Κάθε εβδομάδα, στο BBC Future, ένας στοχαστής από τον χώρο της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της ψυχολογίας ή των τεχνών καλείται να παρουσιάσει σε ένα λεπτό μια ριζοσπαστική, εμπνευσμένη ή αμφιλεγόμενη ιδέα – χωρίς να έχει σημασία πόσο απίθανη – που πιστεύει ότι θα αλλάξει τον κόσμο.

Αυτή την εβδομάδα, ο θεωρητικός Peter Swirski διατυπώνει την ιδέα του για τα βρώσιμα βιβλία. Με άλλα λόγια, για βιβλία, τα οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας του μέλλοντος, θα μπορούσαν να παράγονται σε διάφορες γεύσεις, όπως κέικ, μπριζόλα, σούπα, σούσι ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να επιθυμήσει κανείς να φάει. Έτσι θα μπορούσε ο αναγνώστης να διαβάσει ένα βιβλίο και στη συνέχεια να φάει κάθε σελίδα του, απολαμβάνοντας τη γεύση της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε κυριολεκτικά, όπως ο ίδιος λέει, να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός και η πείνα στον κόσμο ταυτόχρονα!

Συγγραφείς, εκδότες και σεφ θα μπορούσαν να αναζητήσουν μοναδικούς συνδυασμούς των λογοτεχνικών κειμένων με γαστρονομικές αξίες που θα κάνουν ένα «best-seller» ταυτόχρονα και «best-eater». Ο Swirski φαντάζεται μάλιστα ότι τα Άπαντα του Σαίξπηρ θα ήταν εξαιρετικά δημοφιλή, τόσο για την καλλιτεχνική τους αξία όσο και για το γεγονός ότι λόγω του βάρους τους θα έδιναν την ευκαιρία σε όλη την οικογένεια να το γιορτάσει για λίγο.

Φυσικά, το μόνο δίλημμα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο μελλοντικός καταναλωτής, που θα βρεθεί απέναντι σε ένα εδώδιμο βιβλίο, θα είναι: «να φάει ή να μην φάει»: «to eat or not to eat».

Αναζητώντας στο διαδίκτυο «εδώδιμα βιβλία» (edible books), διαπιστώσαμε ότι η ιδέα του Swirski έχει ήδη εν μέρει δοκιμαστεί. Τον Μάρτιο του 2012 γερμανικός εκδοτικός οίκος βιβλίων μαγειρικής Gerstenberg, συνδυάζοντας τη γεύση με τη γνώση, κυκλοφόρησε, σε περιορισμένη έκδοση, το πρώτο φαγώσιμο βιβλίο στον κόσμο, με τον τίτλο «Das Echte und Einzige Kochbuch». Πρόκειται για ένα βιβλίο μαγειρικής το οποίο έχει εξ ολοκλήρου κατασκευαστεί από φρέσκα ζυμαρικά. Οι σελίδες του είναι ουσιαστικά μεγάλα λαζάνια, στην επιφάνεια των οποίων αναγράφεται η συνταγή της παρασκευής τους. Οι επίδοξοι σεφ το μόνο που έχουν να κάνουν είναι, αφού κρατήσουν σημειώσεις, να κόψουν προσεκτικά κάθε σελίδα και να ετοιμάσουν τα λαζάνια, προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας τους. Ολόκληρο το βιβλίο αρκεί για να «χορτάσουν» αρκετά άτομα. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της έκδοσης, αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν και νέα βιβλία με διαφορετικών ειδών ζυμαρικά μαζί με τη συνταγή τους.

Πηγές:

Rusty Blazenhoff, A Completely Edible Cookbook That Bakes Into a Lasagne, 28.3.2012 http://laughingsquid.com/a-completely-edible-cookbook-that-bakes-into-a-lasagne/

Create edible books to tackle world hunger, BBC Future, http://www.bbc.com/future/story/20120626-edible-books-target-world-hunger

Φαγώσιμο βιβλίο μαγειρικής, City Press online 17.4.2012, http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=100015 Αναδημοσίευση στο http://www.inews.gr/245/fagosimo-vivlio-mageirikis.htm