Καταστροφή βιβλίων στη Βιβλιοθήκη του Ιόνιου Πανεπιστημίου

2012.12.06

Με έγγραφό της, από 28 Νοεμβρίου 2012, η Ένωση Διδασκόντων του Ιόνιου Πανεπιστημίου, διαμαρτύρεται για την «απόσυρση-καταστροφή βιβλίων που σημειώθηκε κατά την διαδικασία μεταφοράς των επιμέρους βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης». Όπως σημειώνει, «η επιλογή απόσυρσης που ακολουθήθηκε, με μόνη δικαιολογία ότι τα βιβλία ήταν σαπισμένα, γεγονός που δεν ευσταθεί για μεγάλο μέρος των βιβλίων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την αξιακή υπόσταση κάθε Πανεπιστημίου και την αναγκαία λειτουργία του ως κιβωτού, φυτωρίου και εργαστηρίου γνώσης, καθώς και με την δέουσα λειτουργία της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης ως πυρήνα μελέτης και έρευνας». Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει η επικρατούσα ασάφεια για το ποιος και με ποια αρμοδιότητα έλαβε τη σχετική απόφαση, καθώς και η «απουσία συμμετοχής πανεπιστημιακών στην επιτροπή που κατέληξε στις σχετικές αποφάσεις και η προκλητική αγνόηση της επιτροπής εποπτείας της βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου».

Παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα ακριβώς βιβλία καταστράφηκαν και ποιά (τίτλοι). Φημολογείται ότι πρόκειται για πάνω από 90 τόμους και ότι ο πραγματικός λόγος ήταν πως δεν χωρούσαν στα βιβλιοστάσια!

Πέραν των ανωτέρω, έντονα είναι τα παράπονα που διατυπώνονται για τη λειτουργία τής Βιβλιοθήκης, τόσο στον τομέα της οργάνωσης όσο και της εξυπηρέτησης των χρηστών της. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με μειωμένο ωράριο, στοιχείο που δημιουργεί προβλήματα τόσο στην προετοιμασία του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου όσο και στη μελέτη των φοιτητών, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση στα βιβλιοστάσια, στοιχείο απαράδεκτο για μια πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.

Δείτε το έγγραφο της Ένωσης Διδασκόντων του Ιόνιου Πανεπιστημίου ΕΔΩ

Advertisements

One thought on “Καταστροφή βιβλίων στη Βιβλιοθήκη του Ιόνιου Πανεπιστημίου

  1. Λυπάμαι για το ζήτημα που έχει προκύψει. Όμως, αναρωτιέμαι επίσης: Ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη με μειωμένο του προβλεπόμενου χώρο και με κλειστά βιβλιοστάσια μπορεί να υπάρχει; Ναι υπάρχει. Υπάρχει γι’ αυτό διαμαρτυρία;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.