Τι τα θέλεις τα βιβλία;

2012.12.29-mendicity

Καθόταν στο σκαλοπάτι δεξιά από την είσοδο στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» της οδού Ασκληπιού. Στο πρόσωπό του ήταν γραμμένη η μακρά διαδρομή από τον τόπο του, κάπου στην Αφρική, έως εδώ. Μεγάλος σε ηλικία, αν και δύσκολο να την προσδιορίσει κανείς, σίγουρα πάνω από 65, ψηλός και κάποτε γεροδεμένος. Μαλλιά γκρίζα, κάνουν αντίθεση με το σκούρο δέρμα του. Μάτια κόκκινα (δακρυσμένα άραγε;). Ρούχα ταλαιπωρημένα από τη μακρόχρονη χρήση, ένα παντελόνι και ένα μπουφάν, κάποτε μπλε, απροσδιόριστης απόχρωσης πλέον.

Καθόταν δεξιά από την είσοδο του βιβλιοπωλείου, απλώνοντας διακριτικά, σαν να ντρεπόταν γι’ αυτό που έκανε, το χέρι σε όσους έμπαιναν και έβγαιναν στο βιβλιοπωλείο. Μέρες γιορτών, το βιβλιοπωλείο είχε αυξημένη κίνηση, όπως κάθε φορά άλλωστε.

Αγνόησα το βλέμμα και το σιωπηρό αίτημά του μπαίνοντας. Προσπάθησα να το αγνοήσω επίσης βγαίνοντας.

«Βιβλία πήρες…»; Τον άκουσα να λέει χαμηλότονα, απλώνοντας πάλι διακριτικά το χέρι.

Βιβλία πήρα. Αλήθεια, γιατί; Τι τα θέλουμε τα βιβλία, και μάλιστα εκείνα που δεν μας ψυχαγωγούν, όταν ο κόσμος γύρω μας μαστίζεται από την ανέχεια; Τι νόημα έχουν τα χαρτιά και οι μελέτες, όταν χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν; Πολύ περισσότερο, τι νόημα έχει η αγορά τους, όταν κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν γι’ αυτά τα στοιχειώδη;

2 thoughts on “Τι τα θέλεις τα βιβλία;

  1. Από την ώρα που διάβασα το… ευαίσθητο άρθρο σου, βουϊζει στ᾽αυτιά μου ασταμάτητα η φράση του… φτωχού: «βιβλία πήρες;».Kαι προσπαθώ να βρώ τί μπορεί άραγε να ήθελε να σου ειπεί.Ίσως ήθελε να επικοινωνήσει μαζί σου, να μιλήσει περισσοτερο! Μήπως κάποτε διάβαζε κι αυτός στις δικές μας συνθήκες, που τις νοσταλγεί ή μήπως διαβαζει ακόμη;
    Ισως, σκέπτομαι, να ήθελε να σου επισημάνει, ότι καλλίτερα θα ήταν να τον βοηθήσεις, αφού η ανθρωπία δεν… διδάσκεται από τα βιβλία!! Ακόμη ισως προσπαθούσε, μέρες που είναι,να σου ειπεί ότι είναι κι αυτός εκεί και περιμένει. Με συγκίνησε πολύ αυτή η φράση και μου έδωσε ένα συγκλονιστικό… χριστουγεννιάτικο μήνυμα! Καθισμένη μπροστά στον υπολογιστή μου, ώρα τώρα δεν μπορώ να συγκεντρωθώ! Καλή χρονιά Σπύρο!

  2. Πολύ ωραίο το κείμενό σας. Από τη μία, είναι πράγματι ανόητο το να αγοράζουμε βιβλία όταν οι άνθρωποι γύρω μας υποφέρουν. Από την άλλη, πιστεύω ότι η μόρφωση και η πνευματική καλλιέργεια είναι από τα σπουδαιότερα πράματα στη ζωή. Το καλύτερο θα ήταν και να βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε τους φτωχούς καί να διαβάζουμε βιβλία. Ίσως μέσω της μόρφωσης ο κόσμος γίνει καλύτερος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.