Μετά το ΕΚΕΒΙ, η Εθνική Βιβλιοθήκη

Στις σελίδες του Βήματος της Κυριακής της 10.2.2013 φιλοξενείται άρθρο του προέδρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, με τον εύγλωττο τίτλο «Αντί επιδοκιμασίας, ζητείται παραίτηση!». Το άρθρο έχει γραφεί με αφορμή έγγραφο του υπουργού Παιδείας με το οποίο ζητήθηκε η παραίτηση των μελών του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, πριν λήξει η θητεία τους. Στο άρθρο του ο κ. Μουτσόπουλος απαριθμεί το έργο που έγινε στον ενάμισυ χρόνο που ανάλαβε τη διοίκηση της ΕΒΕ, αλλά και όσους από τους στόχους για διάφορους λόγους δεν επιτεύχθηκαν. Δεν χωρεί αμφιβολία, πως για άλλη μια φορά, εφόσον τα πράγματα είναι όπως περιγράφονται στο άρθρο, το υπουργείο ενεργεί παρορμητικά, όπως ενήργησε και στην περίπτωση του ΕΚΕΒΙ, αφήνοντας κενά: στην περίπτωση του ΕΚΕΒΙ στο χώρο της προβολής του ελληνικού βιβλίου, και στην περίπτωση της ΕΒΕ στη διοίκησή της. Το τελευταίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΒΕ λειτουργεί εδώ και χρόνια με αναπληρώτριες διευθύντριες.

Πέρα όμως από αυτά, δεν μπορεί να μην τύχουν στοιχειώδους έστω σχολιασμού ορισμένα από τα απαριθμούμενα στο άρθρο επιτεύγματα.

Πολλή συζήτηση έχει προκαλέσει στο παρελθόν τό «άνοιγμα της ΕΒΕ προς την κοινωνία με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων» στον χώρο της Βιβλιοθήκης, που είχε ως συνέπεια κατα το παρελθόν έτος να κλείνει το αναγνωστήριο για χάρη των εκδηλώσεων αυτών. Τη φετινή χρονιά η επιλογή του απογεύματος της Παρασκευής έλυσε το ζήτημα, αμφιλεγόμενο πάντως παραμένει το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας, σε ένα κτήριο το οποίο δεν έχει τις προδιαγραφές για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο ευπρεπισμός του εσωτερικού χώρου και ειδικά του αναγνωστηρίου είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν θα μπορούσε να προβάλλεται ως επίτευγμα, αφού ουσιαστικά σε τίποτε δεν βελτιώθηκε η παλαιότερη εικόνα του χώρου. Άλλωστε είναι η ίδια η μορφολογία του χώρου τέτοια δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Ο καλλωπισμός του κήπου της ΕΒΕ και η εγκατάσταση wi-fi σύνδεσης στο διαδίκτυο στον κήπο είναι επίσης ένα από τα αμφιλεγόμενα επιτεύγματα της διοίκησης, αν λάβει κανείς υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κήπος και οι χώροι πρασίνου δεξιά και αριστερά της σκάλας που οδηγεί στη Βιβλιοθήκη από την οδό Πανεπιστημίου, χώροι διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Βέβαια η φύλαξη των χώρων δεν αποτελεί ευθύνη της διοίκησης της Βιβλιοθήκης και η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι διαφορετική από την αντίστοιχη των δρόμων που πλαισιώνουν το γειτονικό κτήριο του Πανεπιστημίου. Πάντως, προσωπικά, πιστεύω, πως θα ήταν καλύτερα να ήταν κλειστοί οι χώροι πρασίνου της Βιβλιοθήκης, παρά στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Η ιστοσελίδα της ΕΒΕ είναι γεγονός ότι ανανεώθηκε και η σημερινή ιστοσελίδα είναι αναντίρρητα πιο εύχρηστη. Όμως και στο σχολείο όπου εργάζομαι ανανεώσαμε φέτος την ιστοσελίδα μας, όμως δεν το κάνουμε θέμα.

Αφήνω τελευταία την παροχή δωρεάν βιβλίων σε σχολικές βιβλιοθήκες, «κατόρθωμα» το οποίο μάλλον χρειάζεται διευκρινίσεις όπως: σε ποιες σχολικές βιβλιοθήκες διατέθηκαν βιβλία (στη δική μας τουλάχιστον δεν έφθασε κανένα, ούτε μας ρώτησαν αν ενδιαφερόμασταν) και ποια βιβλία διατέθηκαν αφού, από ό,τι γνωρίζω στην ΕΒΕ δεν θα πρέπει να περισσεύουν βιβλία, αφού κατατίθενται μόνον δύο αντίτυπα από τους συγγραφείς ή τους εκδότες συν ένα στην υπηρεσία ISBN.

Advertisements

One thought on “Μετά το ΕΚΕΒΙ, η Εθνική Βιβλιοθήκη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.