Προβλήματα ταυτότητας

Όταν τα προβλήματα ταυτότητας, εκτεινόμενα στον πανεπιστημιακό χώρο, αγγίζουν το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό του, τότε ημερίδες σαν αυτή που προκάλεσε τούτη την ανάρτηση θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Αναφέρομαι στην ημερίδα με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913) Επέτειος 100 χρόνων» που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έφθασε σήμερα στα χέρια μου και με εξέπληξε. Πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος πανεπιστημιακός χώρος λιγότερο συναφής με το αντικείμενο από τη Θεολογική Σχολή, για τη διοργάνωση της επετειακής αυτής ημερίδας. Όσο και αν η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων ημερίδων «Νεότερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας», η θεματική αλλά και το περιεχόμενο των εισηγήσεων δεν έχουν καμιά σχέση με την Εκκλησιαστική Ιστορία.

Περισσότερο όμως απ’ όλα με εξέπληξε το γεγονός ότι πέρα από έναν ομότιμο καθηγητή του χώρου, κανείς άλλος από τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής δεν συμμετέχει με ανακοίνωση ή εισήγηση, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε έστω να δικαιολογήσει την ανάληψη της πρωτοβουλίας για την εκδήλωση. Φυσικά μέλη ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής θα προεδρεύουν των συνεδριών και ο κοσμήτορας και οι πρόεδροι των δύο τμημάτων θα απευθύνουν χαιρετισμούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η Alma Mater με απογοητεύει, εύχομαι πάντως κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

Πρόγραμμα ημερίδας