Οταν ένα Αρχείο ….

arxeio

Το μεγαλύτερο περιφερειακό Αρχείο της χώρας, το σημαντικότερο Αρχείο στην Ελλάδα για τη μελέτη της περιόδου της βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο, κινδυνεύει να κλείσει, διότι πέρα από την ελλιπή χρηματοδότηση, που δεν καλύπτει ουτε τα στοιχειώδη, έχει μείνει με δύο υπαλλήλους προσωπικό που αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του αναγνωστηρίου, του ληξιαρχείου (ναί λειτουργεί και ως ληξιαρχείο για την περίοδο έως το 1932), της ταξινόμησης αρχειακού υλικού, και της εκκαθάρισης νέων αρχείων που διαρκώς προστίθενται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στις πρόσφατες αποσπάσεις εκπαιδευτικών, δεν εγκρίθηκε γι’ αυτό καμιά από τις υποβληθείσες αιτήσεις απόσπασης. Αντίθετα εγκρίθηκαν αποσπάσεις σκανδαλωδώς πολλές σε άλλα περιφερειακά Αρχεία, όπως για παράδειγμα στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας (4 αποσπάσεις), στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας (6 αποσπάσεις), στα ΓΑΚ Ν. Κοζάνης (4 αποσπάσεις), στα ΓΑΚ Ν. Λάρισας (4 αποσπάσεις), στα ΓΑΚ Ν. Μαγνησίας (4 αποσπάσεις). Να είναι άραγε το μέγεθος των Αρχείων ή ο αριθμός των μελετητών που εξυπηρετούνται καθημερινά στα Αρχεία αυτά, το κριτήριο για τις επιλογές αυτές;

[Ας με συγχωρήσουν οι αρχειονόμοι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα δεν είναι αν οι αποσπασμένοι καλύπτουν θέσεις αρχειονόμων, αλλά αν θα λειτουργήσει μια υπηρεσία ή όχι μέσα στην υπάρχουσα συγκυρία].

Όσοι ασχολούνται με την έρευνα και μελέτη του βενετοκρατούμενου ελληνικού χώρου και δεν έχουν αποκλειστικά στραμμένο το βλέμμα τους στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, όλοι εκείνοι που γνωρίζουν το Αρχείο της Κέρκυρας και το υλικό που φυλάσσεται εκεί, όλοι εκείνοι που στήριξαν τις διατριβές τους (και δεν είναι λίγες) στο Αρχείο της Κέρκυρας, γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει το Αρχείο της Κέρκυρας ανοικτό και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Η αποχώρηση προσωπικού χωρίς ποτέ να αντικατασταθεί, η μακρόχρονη κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μέ τις εσωτερικές αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες των ΓΑΚ, και μέ την απόσπαση εκπαιδευτικών, έφεραν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση. Κάποιοι ευθύνονται αναμφισβήτητα για την αδιαφορία, την ολιγωρία ή την ανικανότητά τους να λάβουν τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο. Το ζητούμενο όμως τώρα δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να δοθεί άμεσα λύση.

Στο μεταξύ, και όσο η λύση δεν δίνεται, οι ασχολούμενοι με τον βενετοκρατούμενο χώρο ας ετοιμάζονται για έρευνες στα Αρχεία εκείνα που χάρη στις αποσπάσεις θα παραμείνουν ανοικτά και θα λειτουργήσουν ομαλά τα αναγνωστήριά τους, και αν το διαθέσιμο εκεί υλικό δεν ανταποκρίνεται στα δικά τους ζητούμενα, ας το δουν και κάπως διαφορετικά: ως ευκαιρία αλλαγής.

Λέτε το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του να είχαν αυτό κατά νου;

Σχετικά:

http://edu.klimaka.gr/arxeio/ekpaideytikoi-apospaseis/apospaseis-ekpaidevtikoi-genika-arxeia-kratous-gak-a1-klimaka.pdf

Advertisements