Για το ύψος των βιβλιοθηκών

bookcases

Θα έχετε δει φαντάζομαι στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες τον αρχαιολόγο καθηγητή, έναν συμπαθητικότατο γεράκο, ανεβασμένο στην κορυφή μιας σκάλας, να ξεφυλλίζει ένα από τα πολλά βιβλία που γεμίζουν τις πανύψηλες, έως την οροφή βιβλιοθήκες του, και να ταλαντεύεται επικίνδυνα όταν απρόσμενα εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής κρατώντας ένα νόμισμα στο χέρι του, ζητώντας επίμονα να του το εκτιμήσει.

Το ενδεχόμενο της πτώσης μεγάλο, όμως αυτός ισορροπεί και κατεβαίνει με τη σβελτάδα μικρού παιδιού για να υποδεχθεί τον καλεσμένο του και να συζητήσει μαζί του.

Τέτοιες βιβλιοθήκες είδα και χρησιμοποίησα πολλές, μα πιότερο από όλες θυμάμαι εκείνη την πολυόροφη της Università Gregoriana στη Ρώμη με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ορόφους για τους μελετητές, και την άλλη την Querini Stampalia στη Βενετία, με τα πολλά μικρά δωμάτια και τους μελετητές να την χαίρονται έως τα μεσάνυχτα.

Αυτές τις βιβλιοθήκες ζήλεψα και θέλησα και οι δικές μου να αποκτήσουν το δικό τους ύψος. Και πράγματι το απόκτησαν, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, μέσα στα χαμηλοτάβανα σύγχρονα διαμερίσματα, των οποίων το μέγιστο ύψος δεν ξεπερνά τα 2,80 μέτρα. Συγκρινόμενες με εκείνες του προτύπου τους, μάλλον ως μικροί νάνοι θα μπορούσαν να οριστούν, για μένα όμως ήταν «ψηλές» βιβλιοθήκες, ιδιαίτερα εξυπηρετικές μάλιστα στον στενό χώρο ενός διαμερίσματος, αφού μπόρεσα, τότε, όταν τις κατασκεύαζα, να χωρέσω όλα τα βιβλία μου.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό ύψος των βιβλιοθηκών;

Ενα τυχαίο πρόσφατο συμβάν με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απάντηση δεν θα πρέπει να δοθεί σε συνάρτηση με τη στενότητα του χώρου και τον όγκο των βιβλίων, αλλά σε συνάρτηση με τον χρήστη. Μπορεί ο κινηματογραφικός καθηγητής να ταλαντεύεται ως ακροβάτης στη σκάλα, η τελευταία όμως δεν είναι καθόλου ασφαλής, ιδιαίτερα όταν η χρήση της βιβλιοθήκης είναι συχνή.

Η πρόσφατη εμπειρία μού έδειξε το μέτρο.

Η ιδανική βιβλιοθήκη θα πρέπει να έχει το ύψος του χρήστη με το χέρι στην ανάταση. Τόσο δηλαδή, όσο χρειάζεται ώστε οι πνευματικές πτήσεις που τα βιβλία προσφέρουν να μην μετατρέπονται σε σαρκικές επώδυνες πτώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: http://aliceinbookworld.blogspot.gr/2013/11/What-does-your-bookcase-say-about-you.html

Advertisements