Σύντομο σχόλιο στον πίνακα του προηγούμενου άρθρου

Πρόκειται για τον «Βιβλιοφάγο» (στα γερμανικά Der Bücherwurm), πίνακα του Γερμανού ζωγράφου και ποιητή Carl Spitzweg φιλοτεχνημένος το 1850.

Ο πίνακας δείχνει έναν, μεγάλο σε ηλικία, βιβλιόφιλο ο οποίος ταλαντεύεται στην κορυφή μιας σκάλας με τόμους σφηνωμένους στις μασχάλες και στα γόνατά του. Κρατά στο δεξί χέρι ανοιχτό βιβλίο και διαβάζει τελείως απορροφημένος από το βιβλίο που κρατά με το αριστερό του χέρι. Από την τσέπη του κρέμεται ένα μαντήλι.bookcases

Το μέγεθος της βιβλιοθήκης είναι άγνωστο. Ο άνδρας μελετά βιβλία από το τμήμα της Μεταφυσικής, που υποδηλώνει μεγάλη βιβλιοθήκη ταξινομημένη θεματικά.

Επίσης το ύψος της βιβλιοθήκης είναι άγνωστο. Η υδρόγειος αριστερά υποδηλώνει το πιθανό ύψος του πατώματος, αλλά το πάτωμα δεν φαίνεται. Στον πίνακα απεικονίζονται 9 ισοϋψή ράφια, τα οποία περιέχουν βιβλία διαφόρων μεγεθών (πιθανόν σε φύλλο, και σίγουρα σε τέταρτο και όγδοο), αφήνοντας τη φαντασία να προσθέσει τουλάχιστον δύο ακόμη ράφια στη βάση της. Επομένως το ύψος των φαινομένων ραφιών υπερβαίνει τα 2,70 μέτρα, ενώ η βιβλιοθήκη πιθανόν ξεπερνά τα 3,30 μέτρα.

Advertisements