Sapore di Puglia (Γεύση Απουλίας)

divellaΣτα τέλη της δεκαετίας του ’80 η έκφραση sapore di Puglia κυριαρχούσε στη διαφημιστική καμπάνια της πουλιέζικης εταιρείας προϊόντων ζύμης Divella, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη νότια Ιταλία από το 1890 και παράγει προϊόντα ποιότητας αντίστοιχα με τα βορειοϊταλικά των εταιρειών Barilla και Mulino Bianco (θυγατρική της Barilla). Σήμερα ο τίτλος Sapore di Puglia παραπέμπει κατευθείαν σε ομώνυμη εταιρεία, βραζιλιάνικων μάλιστα συμφερόντων, η οποία πέρα από το όνομα χρησιμοποιεί και την εικόνα των σπιτιών του Alberobello στην ετικέτα της όπως συνεχίζει και σήμερα να κάνει η Divella, με συνέπεια κάπου τα πράγματα να συγχέονται.

Ο ερχομός μας στην Κέρκυρα έχει συνδυαστεί εδώ και χρόνια με τα ζυμαρικά Divella, κυρίως όμως με τις DSCN9215«Φαντασίες του πρωινού», τις Fantasie di Mattino, και ειδικά με τα Ottimini, τη σειρά μπισκότων της Divella η οποία απλώνεται σε επτά διαφορετικές γεύσεις. Σε συσκευασίες των 400 γραμμαρίων και στην καταπληκτική τιμή του 1,36 ευρώ αποτελούν πραγματική πρόκληση και μπορεί κανείς να τα βρει στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Diellas.

Τα παραπάνω μοιάζουν με διαφήμιση της εταιρείας, αλλά δεν είχα τέτοιο σκοπό. Πρόσκληση για προβληματισμό είναι.
Σκεφτείτε ότι τα εισαγόμενα, εξ Ιταλίας, μπισκότα κοστίζουν 3,4 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Συγκρίνετε την τιμή με εκείνη των αντίστοιχων μπισκότων των ελληνικών εταιρειών, που φτάνει στα 10 ευρώ ανά κιλό, και αναρωτηθείτε:
Τί είναι εκείνο που έχουν τα ελληνικά και δεν έχουν τα ιταλικά, ώστε η τιμή τους να είναι τριπλάσια; το νερό, το αλεύρι, τα διογκωτικά, τα φρέσκα αυγά, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς ή τη σοκολάτα;

Είναι πράγματι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, διότι δεν φαίνεται να διαφέρουν σε κάτι, εκτός από την προέλευση.

Ιστότοποι:

http://www.divella.it/

http://www.saporedipuglia.com.br/

http://www.diellas.eu/