Βιβλία σε 5΄ με… εσπρεσομηχανή!

Η Espresso Book Machine «ανέστησε» τη Librairie des PUF στο Παρίσι, καθώς τυπώνει επί τόπου το βιβλίο το οποίο θα διαλέξει ο πελάτης με ποιότητα εφάμιλλη των καλύτερων παραδοσιακών εκδοτικών προϊόντων.

Με αυτόν τον τίτλο και υπότιτλο δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής, άρθρο του Αλέξανδρου Καψύλη, στο οποίο περιγράφεται το περιβάλλον ενός βιβλιοπωλείο χωρίς βιβλία αλλά με δεκάδες ταμπλέτες, η δυνατότητα αναζήτησης των βιβλίων που ενδιαφέρουν τον καθένα στις βάσεις δεδομένων του βιβλιοπωλείου, η άμεση εκτύπωσή τους αλλά και η θετική ανταπόκριση του κοινού στο εγχείρημα.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Η δυνατότητα άμεσης εκτύπωσης του βιβλίου που ενδιαφέρει τον καθένα ανοίγει νέες προοπτικές στον χώρο, ο οποίος έχει ήδη στραφεί προς την ψηφιακή εκτύπωση των βιβλίων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν ανήκουν στα «ευπώλητα». Γεφυρώνει επίσης το χάσμα ανάμεσα στο ηλεκτρονικό και το έντυπο βιβλίο, πρακτικά αποκαλύπτει την έλλειψη οποιασδήποτε διάκρισης ανάμεσα στο ένα και το άλλο (κάτι που εκφράζεται ακόμη σήμερα με τη χορήγηση διαφορετικών ISBN). Eπιβάλλει ακόμη, την ανάλογη προς το έντυπο, τυπογραφική επιμέλεια του ηλεκτρονικού και τη φροντίδα για ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, στοιχείο που θα οδηγήσει, φαντάζομαι, στη βελτίωση των ηλεκτρονικών εκδόσεων, οι οποίες, αν λάβουμε υπόψη εκείνες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων της Δράσης «Κάλλιπος», μάλλον έχουν να διανύσουν πολύν ακόμη δρόμο.
Εκείνο που λείπει από το άρθρο και θα άξιζε να γραφεί, είναι το κόστος της εκτύπωσης, αφενός, και η διερεύνηση της ελληνικής πραγματικότητας και της δυνατότητάς της να δεχτεί και να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=808692

Advertisements